Skip to main content

כל מה שאתם צריכים לדעת על מסך המחשב שלכם ועל סוגי הפאנלים השונים

 |  Yossi Demri

עולם המסכים עבר בשנים האחרונות שינויים משמעותיים מאוד. המסכים שעד לא מזמן היו פריט די שולי בעולם המחשבים, והיה עליהם פחות דגש בהשוואה לפריטים אחרים כמו רכיבי חומרה, עכברים ואפילו מקלדות, הפכו בשנים האחרונות למוצר שחברות קטנות וגדולות משקיעות בו משאבים רבים - במפרט הטכני, בעיצוב, בשיווק ובשאר תכונות אחרות.

אחד השינויים שהביאו למצב זה אינו קשור ישירות לטכנולוגיה כזו או אחרת, אלא בעיקר נובע מתחום אחד בעולם הטכנולוגיה אשר עובר מהפיכה של ממש בשנים האחרונות, וגידול מתמיד בנתח השוק שלו, והוא עולם משחקי המחשב (גיימינג) והקונסולות שהולך וגדל משנה לשנה. יצרניות המסכים השונות אשר רואות לאן הולך הקהל הצעיר מבינות שעל מנת להיות רלוונטיות בעולם של היום הן צריכות להציע לקהל הצרכנים מוצרים מיוחדים, ומטרתן המרכזית היא להיות חלק מעמדת המשחקים שכל גיימר קטן וגדול חולמים עליה.

אז מה זה פאנל ולמה הוא כל כך חשוב ?

כאשר גיימר או כל אדם אחר מעוניין לרכוש מסך חדש הוא צריך לשאול את עצמו את השאלה הבאה: "מה אני רוצה לקבל מהמסך החדש שאקנה ולאילו שימושים הוא ישמש אותי ?" שאלה זו היא חשובה במיוחד ולא רק מבחינת ההשקעה הכספית הכרוכה ברכישת מסך, אלא בעיקר למה בעצם אנחנו מייעדים את המסך. במאמר זה ננסה להסביר לכם בצורה פשוטה כיצד תוכלו לקבל את ההחלטה הטובה ביותר בכל מה שנוגע לרכישת מסך מחשב חדש לגיימינג או לכל צורך אחר.

אז בשביל שתוכלו להחליט בצורה מושכלת מה הוא המסך המתאים ביותר לצרכים שלכם, קודם עליכם להבין כיצד בנוי מסך מחשב או מסך טלוויזיה וכך כאשר תגיעו לחנות או תגלשו לאתר שממנו תרצו לרכוש את הצג תוכלו לדעת פחות או יותר איזה סוג מסך אתם צריכים מבלי להתבלבל משפע המוצרים שמציפים אתכם מכל עבר.

מסך LCD\LED - דגשים חשובים

המסכים השטוחים או הקעורים שהם גם המסכים הנפוצים כיום בשוק, מורכבים מכמה רכיבים עיקריים שעליהם נפרט בהמשך ובנוסף ישנם מספר מושגים שחשוב שתדעו לפני שאתם הולכים לקנות מסך מחשב. כך תוכלו להבין על מה המוכר ממליץ או מה הם המושגים המופיעים בתיאור המוצר אשר מוצג באתר כזה או אחר.

רשימת מושגים חשובים

1. יחידת עיבוד הוידאו - אם יצא לכם אי פעם לראות מסך מחשב מפורק במעבדה או אם פירקתם אחד כזה בעצמכם (לא מומלץ לנסות בבית) אחד הדברים הראשונים ששמים לב אליו הוא רכיב חישוב קטן אשר נמצא בתוך המסך שנקרא "מעבד הוידאו". תפקידו של רכיב זה הוא להציג לנו הצופים את התמונה על גבי המסך, ולנסות באמצעות רכיבים שונים אשר נמצאים בתוך המעבד לתת לנו תוצאה טובה יותר מבחינת איכות התמונה. במסכים היוקרתיים יותר מעבד הוידאו תומך בפיצ'רים נוספים ומיוחדים כמו: טכנולוגיות FreeSync של AMD, או טכנולוגיית G-Sync של NVIDIA.

2. ספק כוח או ממיר מתח חשמלי - בנוסף ליחידת עיבוד הוידאו נמצא גם את יחידת המתח החשמלי שתפקידה הוא לתת לרכיבים השונים במסך את המתח והזרם שהם צריכים בכדי לפעול, ובמסכים מסוימים יחידה זו יכולה גם להמיר מהספק חשמלי נמוך אשר מקובל בארצות הברית 110 וואט להספק חשמלי גבוה יותר כמו 220 וואט אשר מקובל במדינות אירופאיות שונות כולל ישראל.

לפיכך אם אתם מתכוונים לרכוש מסך מארצות הברית למשל, קודם עליכם לבדוק האם במסך אותו אתם עומדים לרכוש יש רכיב מובנה להמרת מתחים. כמו כן חשוב לדעת שיש מסכים שאין בתוכם ספק מובנה, והוא מגיע בתצורת שנאי חיצוני כמו שיש במחשבים ניידים למשל. לכן אם אין לכם הרבה מקום על שולחן העבודה, או שהמראה של ספק הכוח מפריע לכם בעין מבחינה אסטטית זה הוא דבר שאתם צריכים לקחת בחשבון כאשר אתם באים לרכוש מסך חדש.

3.  חיבורים (I/O back panel ) - אם יצא לכם לראות כיצד בנוי לוח אם במחשב ודאי שמתם לב לכך שיש לו מגוון גדול של כניסות ויציאות להתקנים חיצוניים כמו: מסכים, מקלדות, עכברים ועוד. גם כאשר מדובר במסך מחשב או במסך טלוויזיה יש להם את פאנל החיבורים שדרכו ניתן לחבר למסך כל מקור מדיה. רוב המסכים המודרניים הנמכרים היום בשוק כוללים את הכניסות HDMI, DVI, DP ובמקרים מסוימים אף את כניסת ה- VGA הוותיקה שנמצאת איתנו כבר קרוב לשלושה עשורים.

4. פאנל המסך - אז הגענו לדובדבן שבקצפת, בכל מסך בין אם מדובר בטכנולוגיית LCD, LED או בין אם מדובר בטכנולוגיית OLED, יש רכיב מרכזי אחד אשר קובע בצורה מובהקת את האיכות הסופית של התמונה שאותה נקבל. הפאנל במסכי מחשב וטלוויזיה הוא למעשה משטח גמיש מיוחד אשר מורכב ממיליוני גבישים נוזליים המגיבים לזרם החשמלי המופעל עליהם, ובכך מציגים לנו בסופו של דבר את התמונה על גבי המסך. במסכים מסוג OLED למשל כל גביש מפיק את התאורה לה הוא זקוק בעצמו, בניגוד למסכים בטכנולוגיית LCD או LED שבהם הגבישים לא יכולים להפיק תאורה בעצמם, ועל כן הם צריכים תאורה חיצונית לצורך הקרנת התמונה על המסך.

אילו סוגים של פאנלים יש ? ומי הכי מומלץ מביניהם TN, VA או IPS ?

כאשר מדובר במסכים בטכנולוגיית LCD ו- LED יש לרוב שלושה סוגים שונים של פאנלים שלכל אחד מהם יש את היתרונות והחסרונות שלו. כעת נסביר לכם על כל אחד מסוגי הפאנלים השונים כך שתוכלו לדעת מה מתאים לכם יותר ומה פחות.

פאנל TN - בסיסי, זול, אבל מהיר. פאנל ה- TN נחשב לפאנל המסך הזול ביותר, ועל כן הוא נמצא בדרך כלל במסכים הזולים יותר. מבחינת איכות התמונה, הצופה מקבל לרוב איכות תמונה טובה עד טובה מאוד כל עוד הוא מסתכל ישירות על המסך, ולא נוטה לצדדים, שם זווית הצפייה המוגבלת של הפאנל גורמת לאיבוד האיכות מבחינת הצבעים. אחד היתרונות הגדולים של פאנל ה- TN בהשוואה לפאנלים אחרים הוא קצב התגובה הגבוה שלו אשר נמדד בזמן שלוקח למסך להציג לנו את התמונה בצורה חלקה (נמדד ב- ms). כמו כן הוא בעל קצב רענון גבוה מאוד שיכול להגיע במסכים מסוימים ל- 240 הרץ.

לכן, חברות רבות מעדיפות להשתמש בפאנל מסוג זה במסכים שלהם על מנת לתת מענה לקהל הגיימרים הדורש מהירות תגובה גבוהה, ופחות חשובה לו איכות הצבעים או הדיוק שלהם, וכל זה במחיר יחסית זול לעומת מסכים עם פאנלים איכותיים יותר.

פאנל VA - איכותי, אבל איטי. במשפחה זו של פאנלים אשר מגיעה לרוב במחירים גבוהים יותר לעומת הפאנל הקודם, מקבל הצרכן איכות צבע גבוהה יותר, וזוויות צפייה רחבות יותר. יחד עם זאת קצב הרענון של מסכים בעלי פאנל מסוג VA הוא בדרך כלל פחות מהיר לעומת פאנל ה- TN, ולכן בהגדרה הוא פחות מתאים לקהל הגיימרים אשר מחפש קצב רענון או זמן תגובה גבוהים. אולם אין זה אומר שגיימר ממוצע לא ירגיש נוח מאוד עם מסך בעל פאנל כזה, זה רק אומר שאם חשובה לו מהירות תגובה מהירה של הצג, כך שהוא לא יפספס אף פרט במשחק, יכול להיות שזה הפאנל שפחות יתאים לו. מאידך פאנל ה- VA יכול להיות פאנל מעולה לעורכי וידאו או גרפיקאים אשר דורשים רמת צבע גבוהה, אולם עדיין לא מוכנים לשלם סכומים גבוהים על פאנלים יקרים יותר.

פאנל IPS - יקר, יוקרתי ואיכותי. משפחת הפאנלים היקרה ביותר בעולם המסכים LCD ו- LED כיום היא משפחת פאנלי ה- IPS. מסכים עם פאנלים אלו הם בדרך כלל יקרים יותר ונחשבים לאיכותיים יותר משאר הפאנלים בשוק. פאנל ה- IPS מתאפיין ברמת צבע ודיוק גבוהים, קונטרסט משופר, ובשנים האחרונות גם הפך להיות פאנל מבוקש מאוד גם בעולם מסכי הגיימינג למחשב. מסכים עם פאנל זה יכולים להתאים לעורכי וידאו וגרפיקאים המחפשים דיוק צבע ונאמנות למקור. הפאנל מתאפיין בזוויות צפייה רחבות במיוחד כך שכמעט מכל זווית שתביטו במסך עם פאנל מסוג זה לא תבחינו בירידה באיכות הצבעים. לכן אפשר לומר שזה הוא הפאנל האידיאלי לגיימרים, יוצרי תוכן, גרפיקאים ועורכי וידאו.

יחד עם זאת אין הפאנל הזה חף ממגרעות, ולעיתים מסכים עם פאנל IPS חווים תופעה אשר נקראת "זליגת אור" - בה מופיעה התאורה האחורית של המסך ומבצבצת לעין הצופה מפינות המסך כאשר התצוגה מציגה את הצבע השחור על כל המסך. אולם אין ספק שהיתרונות של הפאנל הזה הם גדולים יותר מהחסרונות שלו, ורק עניין המחיר של מסכים עם פאנלים מסוג זה הוא המכשול לקהל הגיימרים שרוצה לקבל את הטוב ביותר.

מי מייצר את הפאנלים ?

עד עכשיו דיברנו על ההבדלים בין סוגי הפאנלים השונים במסכים ואיך הם בנויים, אך האם שאלתם את עצמכם מי הן החברות שבכלל מייצרות את הפאנלים הללו ? ובכן, כאן בידיוק ננסה לתת לכם רשימה קצרה של יצרניות הפאנלים המובילות בשוק.

1. סמסונג Samsung - חברת הטכנולוגיה ומוצרי הצריכה מקוריאה אשר נחשבת גם לאחת מיצרניות הפאנלים הגדולות בעולם. החברה מפתחת ומייצרת את הפאנלים למסכים שלה בעצמה, וכמו כן מוכרת פאנלים גם למותגים אחרים.

2. אל גי' LG - חברת אלקטרוניקה קוריאנית ותיקה, נחשבת לאחת מיצרניות הפאנלים הגדולות בעולם. גם היא כמו סמסונג מייצרת ומפתחת את הפאנלים שלה בעצמה, וגם מוכרת אותם למותגים אחרים. נכון להיום, LG היא אחת היצרניות היחידות בתעשייה שמייצרת פאנלים בטכנולוגיית ה- OLED, אשר נחשבת כיום לאחת הטכנולוגיות המתקדמות ביותר בעולם המסכים.

3. איי או סי AOC - חברת מסכים וטכנולוגיה טיוואנית מוערכת מאוד אשר המסכים שלה מככבים בהרבה מאוד אירועי גיימינג ברחבי העולם. הפאנלים של החברה מעניקים איכות תמונה גבוהה במיוחד, יחד עם מחירים אטרקטיביים יחסית למתחרות. בנוסף, החברה גם מוכרת את הפאנלים שהיא מייצרת למותגים אחרים.

4. איי.פי.טי.וי IPTV - חברת IPTV היא חברת בת של פיליפס אך למרות זאת היא חברה נפרדת לחלוטין. בשנת 2010 החליטה פיליפס למכור את חטיבת הטלוויזיות שלה ולאחר משא ומתן הוחלט להעביר את עסקי הטלוויזיות לחברת IPTV, מהלך אשר צמצם באופן משמעותי את ההפסדים של פיליפס בתחום זה. IPTV מייצרת גם מסכים תחת המותג שלה אך היא בעלת הרישיון להשתמש בשם המותג של פיליפס בטכנולוגיות שלה.

5. שארפ SHARP - אחת מחברות האלקטרוניקה הוותיקות בעולם, נחשבת לחלוצה בעולם המסכים וזו שהמציאה את טכנולוגיית ה- LCD כבר ב- 1973. החברה אומנם לא מייצרת מסכים המיועדים במפורש לגיימרים ונוטה יותר לכיוון מוניטורים מקצועיים לעורכי וידאו, רופאים ואדריכלים, אך היא מוכרת את הפאנלים שהיא מייצרת בעצמה למותגי גיימינג גדולים כמו DELL, ALIENWARE, ASUS, ACER וכו'. שארפ היא החברה היחידה בתעשייה שמייצרת את הפאנלים שלה גם ביפן, במפעלים הנחשבים למתקדמים מסוגם בעולם.

לסיכום

אנו מקווים שעזרנו לכם לבצע את ההחלטה הנכונה לגבי המסך החדש שלכם. כעת כאשר יש בידיכם את התמונה המלאה על ההבדלים בין סוגי הפאנלים השונים במסכים, כיצד מסכים בנויים, מי הן יצרניות המסכים המובילות בעולם, וכיצד משפיע סוג הפאנל על התוצאה הסופית מבחינת תמונה, אנחנו בטוחים שתעשו את הבחירה הנכונה עבורכם, ורק תזכרו כי בסופו של דבר לכל אחד יש את הטעם שלו ומסכים בוחרים עם העיניים ולא עם שום דבר אחר.

| אולי יעניין אותך גם


 



הצטרפו אל +900 גולשים, המקבלים עדכונים שוטפים על תוכן עדכני ובלעדי של חדשות, מדריכים וסיקורים למחשבים ולסלולר